25 Ocak 2009 Pazar

Karacaköy Kavala ve Erfelek'te

Karacaköy, Erfelek

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Git ve: kullan, ara
Karacaköy, Türkiye
Sinop

Sinop
Bilgiler
Nüfus 207 (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 57860
Alan Kodu 0368
Yönetim
Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi
İl Sinop
İlçe Erfelek
Köy Muhtarı Kazım Sönmez

Karacaköy, Sinop ilinin Erfelek ilçesine bağlı bir köydür.


Konu başlıkları

[gizle]

Tarihi [değiştir]

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında çok fazla bilgi yoktur. İlk Tunç Çağı'na ait olduğu tahmin edilen Yama Tepe Höyük köy hudutları içerisindedir.1924 yılında, Lozan Antlaşması hükümlerince öngörülen mübadele kapsamında Karacaköy'den 60 Rum hanesi Yunanistan'a gitmiş ve yerlerine Yunanistan'dan 45 hane Türk vatandaşı yerleştirilmiştir.

Kültür [değiştir]

Köy halkının çok büyük çoğunluğunu, mübadele sonrasında Kavala ve Selanik`ten göçmüş olan kişiler oluşturmaktadır. Sinop Tarzanı olarak tanınan Kemal Koca, yani Tarzan Kemal Karacaköy`lüdür. Tarzan Kemal, yaşamı boyunca doğa ve hayvanların korunması için mücadele etmiş olan bir kişidir. Tarzan Kemal, köy halkinin eğlenceyi seven neşeli doğasından ötürü bu köye "Şenlik Köy" adının verilmesini istemiş, ünlü davuluna bu yazıyı asarak bunu kendince kabul etmiştir. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya [değiştir]

Sinop iline 33 km, Erfelek ilçesine 15 km uzaklıktadır. Köy sahilde konumlanmıştır. Kuzeyi Karadeniz'e, güneyi Kestanelik Ormanlarına bakmaktadır. Komşu olduğu köyler Balıfakı, Yeniçam ve Şerefiye'dir.


Resim:Karacaköy.jpg


İklim [değiştir]

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus [değiştir]

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 207
1997 194

Ekonomi [değiştir]

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık [değiştir]

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Kazım Sönmez
1999 - Kazım Sönmez
1994 - Kazım Sönmez
1989 - Kazım Sönmez
1984 - Kazım Sönmez
1979 - Hamza Efeoglu
1974 - Hamza Efeoglu
1969 - Halil İbrahim Kalyoncu
1964 - Halil İbrahim Kalyoncu


Altyapı bilgileri [değiştir]

Köyde eski bir okul binası olmasına rağmen, zorunlu 8 yıl ihtiyacına cevap verecek bir ilköğretim okulu yoktur. Nüfus azlığından dolayı taşımalı eğitim yapılmaktadır. Köyde, belediye tarafından yapılmış bir içme suyu şebekesi yoktur. Bununla beraber köyün su kültürü dikkati çekmektedir. Hemen herkesin bahçesinde veya birkaç hanenin ortak kullandığı mekanlarda, çoğunluğu Rumlardan kalma sarnıç tipi kuyular mevcuttur. Ayrıca, köy halkının bir kısmı birleşerek, su kaynaklarını evlerine taşıyacak düzenekler oluşturmuşlardır. Köyde, Rumların yaşadığı dönemden kaldığı sanılan Ladanos isimli bir içme suyu kaynağı bulunmaktadır. (Çocukluğu bu köyde geçmiş olan bilim insanı Nesrin Kalyoncu, "Ladanos" (Λάδωνος) isminin, Yunanca "Laden çiçeği reçinesi" anlamına gelen "Ladanon" kelimesine dayandığını tahmin etmektedir.) Belediye tarafından yapılmış kanalizasyon şebekesi yoktur, kuyu düzenekleri vardır. Ptt şubesi bulunmaktadır. Sağlık ocağı ve sağlık evi de yoktur; komşu köy Balıfakı`da bulunan Sağlık Ocağı`ndan yararlanılmaktadır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup, Ayancık-Sinop dolmuşlarıyla her 30 dakikada bu merkezlere ulaşılabilmektedir. Ayrica köyün kendi dolmuslari da bulunmaktadir. Köyde elektrik, sabit telefon ve internet baglantisi mevcuttur.

Köyde doğan bazı tanınmış şahsiyetler [değiştir]

Kemal Koca - Sinop Tarzanı / Tarzan Kemal
Nesrin Kalyoncu - Müzik Pedagoğu, Öğretim Üyesi

Dış bağlantılar [değiştir]


Sinop Haritası Erfelek belde ve köyleri Türk Bayrağı

İl: Sinopİlçe Merkezi: Erfelek
Beldeler: YOK
Köyler:
AbdurrahmanpaşaAkçaçamAkçasöğütAvlağısöküAydınlarBalıfakıBaşaranÇayırköyDağyeriDeğirmenciliDereköyEmirhalilGökçebelGümüşsuyuGüvenHacılarHamidiyeHasandereHimmetoğluHorzumHürremşahİncirpınarİnesöküKaldırayakKaracaköyKaraoğluKazmasöküKızılcaelmaKızılcaotKirazlıkKurcalıMescitdüzüMeydanOrmantepeSalıSarıboğaSelbeyiSoğucalıSorgunŞerefiyeTatlıcaTekkeTombulVeyselYeniçamYeniköy

Sinop İlçeleri: Merkez ilçeAyancıkBoyabatDikmenDurağanErfelekGerzeSaraydüzüTürkeli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder