25 Ocak 2009 Pazar

BALGÖÇ'TE BALKAN İLE DEVAM...
Balkan Gocmenleri Kultur ve Yardimlasma Dernegi’nin 14. olagan genel kurul toplantisinda Prof. Dr. Emin Balkan, 3 yilligina tekrar baskan secildi. Balkan’in soydaslarin tekrar guvenine mazhar oldugu genel kurul, siyasi partilerinde odak noktasiydi.

Milletvekillerimizden AKP’li Mehmet Emin Tutan, Sedat Kizilcikli ve Ali Kul, MHP’den Necati Ozensoy, MHP’nin Buyuksehir Belediye Baskan adayi ve e
ski Ic Isleri Bakani Mehmet Gazioglu, Yildirim Belediye Baskan adayi Cuneyt Karlik, Osmangazi Belediye Baskan adayi Basri Sonmez, Nilufer Belediye baskani Mustafa Bozbey basta olmak uzere cok sayida siyasetci katildi. Balkan, soydaslarimizin Bulgaristan’da karsilastigi sorunlar ile zorunlu gocle Turkiye’ye gelenlerin karsilastiklari sorunlari anlatarak, bu sorunlarin cozumu icin siyasetcilerden yardim ve destek istedi.

Balkan Rumeli Gocmenleri Konfederasyonu Baskani Turhan Gencoglu, genel kurulda yaptigi konusmasinda, 18 Ekim 1925 tarihinde yapilan Ankara Dostluk Anlasmasinin gerek Turkiye Bulgaristan iliskilerinde gerekse Turkiye Avrupa Birligi iliskilerinde sIkca gundeme getirildigine dikkatleri cekerek, 21 Mayis 2008 gunu Avrupa Birligi’nde alinan kararin insan haklarina aykiri oldugunu acikladi. Gencoglu, 1878 yilindaki Osmanli-Rus harbinden sonra dunyanin cesitli bolgelerinde pek cok goc yasandigini hatirlatarak, “Bizlere her gun insanlik dersi vermeye kalkan Avrupa Birligi, soydaslarimizin yurt disindaki haklari icin aldigi kararla insan haklarina ve uluslar arasi hukuk kurullarina aykiri uygulamalara yol acmaktadir” dedi.

Gencoglu, bu insanlik ayibinin ve soydaslarimizin karlilastiklari sorunlarin cozume kavusturulmasi icin Bulgaristan’in kendisine dusen gorevi yerine getirmesini isteyerek, Bulgaristan ile Turkiye arasinda sosyal guvenlik anlasmasinin imzalanmasini istedi.
Bu konuda Avrupa Parlamentosunun devreye girerek bu konunun bir an evvel cozumlenmesi ve soydaslarimizin haklarinin teminat altina alinmasini beklediklerini ifade etti. Soydaslar, genel kurulda yaptiklari konusmalarinda, Bursa’dan balkanlara ucak seferlerinin bir an once baslatilmasi cagrisinda bulundular.

GENCOGLU'NDAN TARIHI CAGRI

Gencoglu, BAL-GOC’un 14. Olagan Genel Kurulu’nda onemli aciklamalarda bulundu.
BAL-GOC Genel Baskani Prof. Dr. Emin Balkan’in tek liste ile secimlere gittigi genel kurulda tarihi kaynaklara isaret ettigi bir konusma yapan Balkan Rumeli Gocmenleri Konfederasyonu (B.R.G.K) Genel Baskani Turhan Gencoglu, soydas sorunlarinin cozumu konusunda “onemli gorevler dusuyor” dedigi Avrupa Parlamentosunu goreve cagirdi.

Balkan Gocmenleri Kultur ve Dayanisma Dernegi’nin 14. Olagan Genel Kurul’u dun yapildi. Genel Kurul’da onemli aciklamalarda bulunan ve iki ulke arasinda yapilan tarihi anlasmalara deginen BRGK Genel Baskani Turhan Gencoglu, Avrupa Parlamentosunun “2007 Turkiye Ilerleme Raporu” ile ilgili 21 Mayis 2008 tarihli Ilke Kararinin (Bolgesel Meseleler ve Dis Iliskiler) konularini iceren 40.ci maddesinde Turkiye’nin iyi komsuluklar iliskileri hususu hatirlatildigina dikkat cekerek “Komsu ulkelere karsi herhangi bir tehditten uzak duracagi, belli basli sorunlarin bariscil yollardan BM. sarti ve diger uluslar arasi sozlesmeler ve ikili anlasmalara uygun olarak cozecegi beklentisi vurgulanmakta, ozellikle Turk makamlarini iyi komsuluk iliskileri ruhuna uygun olarak onemli ikili sorunlari cozmek icin, Bulgaristan (Bulgar Trakya Gocmenlerinin Mulkiyet Sorunlarini vs ) ile ilgili diyalogu gelistirmeye davet ettigi gorulmektedir. Son zamanlarda, 18 Ekim 1925 tarihli Ankara Dostluk Antlasmasi, gerek Turkiye – Bulgaristan iliskilerinde ve gerekse Turkiye AB iliskilerinde sIkca gundeme getirilmektedir. Halen yururlukte olan bu anlasmayi Bulgar yetkililer, uzunca bir zamandir hem ikili iliskilere, hem de uluslar arasi platforma maksatli olarak tasimakta sorunun cozumune kavusturulamamasinin tek sorumlusunun Turkiye oldugunu iddia etmektedirler. Tabii bu arada, ulkemiz sinirlari icinde (Mulkiyet haklarinin bulundugu iddia ettikleri tasinmazlar icin de milyarlarca dolar talep etmektedirler. Sonucta bu konu (Bulgar Trakya Dernekleri ) tarafindan yapilan on yillik calismalar sonucu bir Devlet politikasi haline getirilmistir” dedi.

MULKIYET KONUSU HEP GUNDEMDE
Daha onceleri zorunlu gocle ortaya cikan Sosyal Guvenlik anlasmasi gundeme getirildiginde de hemen (Trakya Bulgarlarinin) mulkiyet konusu resmen one suruldugunu kaydeden Gencoglu “Bahis konusu 17 Ekim 1925 tarihli Ankara Dostluk Antlasmasinin, Bulgaristan Parlamentosunda da gorusulerek, o gunun Bulgaristan Basbakani Andrey LAPCEV’in karsi cikanlara, “Gecmisi gunumuze nasil tasiyabiliriz “ “Eger savasta kaybedilenlere bakilacak olursa Turkiye’nin Bulgaristan’dan daha fazla kayiplari oldugu gorulecektir“. Diye savunularak onaylandigini tarih kitaplari yazmaktadir. Antlasma sonucunda imzalanan ek protokol incelendiginde “ Her iki ulke sinirlari icerisinde kalan mulkiyetlerin, ilgili ulkenin mulkiyetine gececegi belirtildigi halde, Kendilerine ayricalikli bir hak tanindigi yolundaki calismalari anlamsizdir, kasitlidir. 1878 yilindaki Osmanli – Rus harbi ile 1925 yilina kadar ulkelerarasi karsilikli pek cok goc yasanmistir. Ancak bu gocler yapilan savaslar ve bazi zorunluluklar sonucu olmustur. Bunlari, 1980’li yillarin sonlarindaki uygulanan acimasiz zorlamalar, baski ve iskenceler, cezalar sonucu 1989 da ki, yuz binlerce ailenin gocu ile bir tutmak mumkun degildir. Bu zorunlu goc ortaya cikan sayisiz sorunlari da beraberinde getirmis ve asil onemlisi hala verilemeyen Sosyal Haklar cozumlenmis degildir” dedi.

AP’YI SIDDETLE KINIYORUM
Turkiye’yi Komsu ulkelere karsi herhangi bir tehditten uzak durma beklentisi gibi bir ifadeyle Avrupa Parlamentosunun aldigi kararda zikredilmesini siddetle kinadigini belirten Gencoglu bu durumu kabul etmelerinin mumkun olmadigini soyledi. Gencoglu “Haklarin sahiplerine verilmesini onlemek amaciyla yapilan calismalar ve Avrupa Parlamentosunun 21. Mayis.2008 Tarihli Karari Insan Haklarina, Avrupa Birliginin Ilkelerine, Hukuk Kurallarina aykiridir.Ayrica, daima barisi savunan, ulkeler arasindaki iliskileri baris yoluyla cozume goturmeyi hedef alan Devletimizi (Komsu ulkeler karsi herhangi bir tehditten uzak durma beklentisi) gibi bir ifadeyle Avrupa Parlamentosunun aldigi kararda zikredilmesi en buyuk bir haksizliktir talihsizliktir. Asla kabul edilemez. AP’yi siddetle kiniyorum. Bu nedenle Bulgaristan’da yasadiklari topraklarindan kopartilarak Turkiye’ye goce zorlanan kardeslerimizin sosyal guvenlik sorunlari bildiginiz gibi yillardan beri cozulememis ve Bulgaristan’da gecen hizmet surelerinin Turkiye’ye transfer edilerek birlestirilmesi mumkun olamamistir. Boylece yuz binlerce vatandasimiz magdur olmustur” dedi.

BULGARISTAN GOREVINI YERINE GETIRMIYOR
Son olarak yururluge giren 3201 sayili Borclanma Kanununda, 5754 sayili kanunla yapilan yeni bir duzenlemeyle, zorunlu goc sonucu giris yapan soydaslara, Bulgaristan’da gecen surelerinin eklenmesi hakki verildigini hatirlatan Gencoglu, bu konuda Bulgaristan’in uzerine dusen gorevi yerine getirmedigini vurguladi. Gencoglu konusmasinda “Yeni bir duzenlemeyle, zorunlu goc sonucu giris yapan soydaslarimiza, Bulgaristan’da gecen surelerinin eklenmesi hakki verildi. Ancak komsumuz Bulgaristan, kendisine dusen gorevi hala yerine getirmemis bu yuku devletimiz ve soydaslarimiz ustlenmistir. Bu insanlik ayibinin giderilmesi ve soydaslarimizin haklarinin biran once teminat altina alinarak Bulgaristan tarafindan odenmesi icin “ Sosyal Guvenlik Anlasmasi” ‘nin yapilmasi hususunda Avrupa Parlamentosuna cok onemli bir gorev dusmektedir. Avrupa Parlamentosunu devreye girerek bu konunun biran evvel cozumu icin goreve cagiriyorum. Tabii Bulgaristan’da bulunan Kuruluslara ve Parlamentoda olan Parlamenterlere ve Turkiye’deki Sivil Toplum Orgutlerine de onemli bir gorev dusmektedir” ifadelerine yer verdi.

BALKAN ARASTIRMA ENSTITUSU KURULUYOR
Balkan gocmenleri ile ilgili arsiv calismalarinin devlet politikasinda olmadigina ve bu nedenle arsiv calismasi yapilamadigini soyleyen Turhan Gencoglu yapilan calismalar sonucu ‘Balkan Arastirma Enstitu’sunun kurulmasinda son asamaya gelindigini mujdeledi. Enstutunun alt yapi calismalarinin tamamlandigini vurgulayan Gencoglu, Calisma ve Sosyal Guvenlik Bakani Faruk Celik ile milletvekillerinin destegi ile kisa surede kurulacagini ifade etti.

Balkan guven tazeledi

Balkan Gocmenleri Kultur ve Dayanisma Dernegi’nin (BAL-GOC) 14. Olagan Genel Kurulu’nda 3 donemdir baskanlik yapan Prof. Dr. Emin Balkan yeniden secildi

Mumin Gencoglu tarafindan Balkan gocmenlerinin icinde bulundugu durumu ve yasadiklari zulmu dunya gundemine tasimak amaciyla kurulan Balkan Gocmenleri Kultur ve Dayanisma Dernegi’nin (BAL-GOC) 14. Olagan Genel Kurulu’nda konusan Prof. Dr. Emin Balkan, 3 donemdir baskanligini yuruttugu BAL-GOC’te yonetim kurulu uyelerinin yogun istegi uzerine yeniden aday oldugunu belirterek, uyelere desteklerinden dolayi tesekkur etti

TURK OGLU TURKUZ

Anavatanda Balkan gocmenlerini tanimayanlarin olduguna dikkat ceken Emin Balkan, “Biz Bulgar gocmeni degiliz, biz Turk oglu Turkuz” dedi. BAL-GOC’un sorunlar uzerine kurulmus bir dayanisma dernegi olduguna dikkat ceken Balkan bugune kadar dernek olarak bircok sorunu cozume kavusturduklarini ifade etti. Balkan “Bir dayanisma dernegi olarak sorunlarimizin buyuk bir kismini cozume ulastirdik, yeni donemde kulturel ve sosyal faaliyetlere agirlik verecegiz. En onemlisi de Balkanlarda baris ruzgarlarinin esmesi ve dostluk koprulerini kurmak icin calisacagiz. Oncelikle kendi insanimizin yaninda yer alarak daha etkin bir donem gecirecegiz” dedi.

TUTAN: GOCMENLERIN YANINDA YER ALDIK

AKP Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan ise her platformda Balkan gocmenlerinin yaninda yer aldigini belirterek basta Borclanma Yasasi ve Konut Edindirme Yasasi’ni cikartarak gocmenlerin en buyuk sorunlarini ortadan kaldirdiklarini soyledi. Tutan konusmasinda “Sayin Cumhurbaskanimiz Abdullah Gul’e balkan gocmenlerinin sorununu aktardik yapilan calismalar sonucunda Calisma ve Sosyal Guvenlik Bakanimiz sayin Faruk Celik’in buyuk destegi ile Balkanlarda calisip ta emekli olamayan soydaslarimiz icin Borclanma Yasasi ve konut sahibi olamayan 11 bin soydasimiz icin de Konut Edindirme Yasasi’ni cikarttik. Bulgaristan hukumeti bu calismalarimiza karsi cikti ancak Sayin Bakanimiz Faruk Celik ‘Turkiye Cumhuriyeti buyuk bir devlettir. Bu sorunu cozecektir’ dedi ve sorunu cozdu, sonucta siz biziz, bizde sizsiniz” diye konustu.

BULGARISTAN’IN TURK BELEDIYE BASKANLARI

Kongreye Bulgaristan’dan Kosukavak Belediye Baskani Sebihan Mehmet ve Mestanli Belediye Baskani Erdinc Hayrula da katildi. Kongre oncesi bir konusma yapan Kosukavak Belediye Baskani Sebihan Mehmet, Turkiye’de soydaslarla birlikte olmanin gururunu yasadigini belirterek, “BAL-GOC’un hangi kosullarda ve hangi nedenlerle kuruldugunu cok iyi biliyoruz. BAL-GOC kuruldugu gun uzerimize gunes gibi dogup parladi. Umut verdi. Acilarimizi dindirdi. Dernegi kuran merhum Mumin Gencoglu’na rahmet dilerken emegi gecenlere tesukkurlerimizi sunuyorum, bu insanlari unutmadik unutmayacagiz” dedi.
Kongreye cok sayida milletvekilinin yani sira Sivil toplum kuruluslari temsilcileri ve Balkan gocmenleri katildi. Dunya, Olimpiyat ve Avrupa sampiyonu "Kucuk Dev Adam " lakabiyla taninan Milli Halterci Halil Mutlu’da kongreye katilarak soydaslarina destek oldu.

BAL-GOC’UN YENI YONETIM KURULU

Balkan Gocmenleri Kultur ve Dayanisma Dernegi (BAL-GOC)’un Prof. Dr. Emin Balkan Baskanligi’ndaki yeni yonetim kurulu su isimlerler olusuyor;

BAL-GOC YONETIM KURULU
Prof. Dr. Emin Balkan
Sema Adali,
Senol Ahcioglu,
Selvinaz Altinoz,
Abdurrahman Ardahan,
Kemal Coskun,
Husamettin Cinar,
Sabri Dokuzlu,
Fehmi Duban,
Feriha Er,
Emel Eren,
Bulent Kacan,
Nevin Kazanlik,
Doc. Dr. Yuksel Ozkan,
Kader Ozlem,
Veli Ozturk,
Ydr. Dr. Ismail Selimoglu,
Prof. Dr. Ayse Serbest,
Coskun Sonis,
Baris Sultansu,
Mumin Senturk,
Hayriye Torun,
Cemil Tuzuner,
Bayram Uckun,
Ferdi Yilmaz,
Nezahat Yilmaz,
Sadik Yilmaz,
Inci Yilmaz Goktekin,
Saliha Yilmazer,
Rifat Yolu.

Secimlerde ayrica 20 kisilik federasyon delegeleri de belirlendi. Secimlerde 3 kisilik Denetim ve Disiplin Kurulu uyeleri de secildi.




http://www.bursahaber.com.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder